Novita - Voeding voor moeder & kind

Hyperemesis Gravidarum

Extreme zwangerschapsmisselijkheid

Hyperemesis gravidarum (HG) is een ernstige vorm van misselijkheid en/of overgeven in de zwangerschap en verschilt van ‘normale’ zwangerschapsmisselijkheid. HG wordt gekenmerkt door gewichtsverlies, ondervoeding en uitdroging als gevolg van extreme misselijkheid en/of braken. 1 op de 100 tot 150 zwangere vrouwen moet worden opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van HG.
De ziekte kan mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de aanstaande moeder en baby wanneer het niet of niet goed behandeld wordt. Daarnaast heeft HG een grote impact op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van het leven van de aanstaande moeder.

Meer weten? Kijk op de website van Stichting ZEHG.

Ook geef ik cursussen HG aan andere diëtisten in Nederland. De diëtisten die bij mij de cursus HG hebben gevolgd en zich hebben verenigd in het HG diëtistennetwerk vind je hier:
Netwerk gespecialiseerde HG diëtisten

Sinds 2020 gespecialiseerd

Ik (Laura) ben sinds 2020 gespecialiseerd in HG. Ik heb diverse trainingen gevolgd in binnen- en buitenland, ben in 2022 naar het internationale HG congres in Londen geweest en heb bijna 100 vrouwen met HG uit heel Nederland mogen begeleiden. Daarnaast geeft ik een aantal keren per jaar trainingen aan andere diëtisten om de kennis over HG binnen mijn beroepsgroep te verspreiden.

De consulten vinden bijna allemaal zonder uitzondering plaats via videobellen. Zodat jij thuis kan blijven, op de bank of in bed.

Als dietist:

  • Kijk ik naar wat er nog wel mogelijk is (binnen alle onmogelijkheden).
  • Begeleid ik je door de zwangerschap heen.
  • Stel ik prioriteiten; bijv. vocht of gewichtstoename.
  • Zal ik op tijd aan de bel trekken als ik vind dat je moet worden doorverwezen naar bijv. ziekenhuis, verloskundige of huisarts.
  • Bied ik een luisterend oor.
  • Geef ik erkenning voor de situatie.
  • Geef ik je informatie over de ziekte, medicatie, supplementen en voeding.

En ook al zullen er niet altijd voedingsadviezen gegeven kunnen worden, als HG dietist kan ik je wel verder helpen en uitleg geven welke mogelijkheden er bestaan voor (medische) hulp.