Incipit Nova Vita: Het begin van een nieuw leven...

Diëtistenpraktijk Novita
 
voeding & zwangerschap

Voeding tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven. Het vergt ontzettend veel van je lichaam. Je stofwisseling en je hormoonhuishouding staan op zijn kop. Hierdoor kunnen er allerlei kwalen ontstaan en zit jij met een roze wolk met hier en daar een grijze stip.   

Gezonde voeding algemeen
Eigenlijk zou iedere zwangere vrouw (liefst zo vroeg mogelijk in haar zwangerschap) eens bij me langs moeten komen. Want die eerste 8 weken gebeurd er ontzettend veel! Alle organen van je baby moeten worden aangelegd. En hier zijn veel voedingsstoffen voor nodig, die jij allemaal voldoende op voorraad moet hebben. Kijk maar eens in dit filmpje hoe je kleintje er na 9 weken al uitziet. 
Door adviezen als "je hoeft niet te eten voor twee" en "de baby pakt toch wel alle voedingsstoffen van moeder die het nodig heeft" leeft het het idee dat je helemaal niet gezond hoeft te eten. Niets is minder waar. De gemiddelde zwangere vrouw in Nederland krijgt lang niet alle benodigde stoffen binnen die nodig zijn voor de kleine. Bovendien is het meeste voedsel zo bewerkt, dat het de vraag is of er nog wel waardevolle nutrienten in zitten. Kom eens bij me langs, dan neem ik je voedingspatroon onder de loep.

 
complicaties obese moeder

Overgewicht voor de zwangerschap
In dit niet zo opbeurende plaatje zie je welke risico's overgewicht voor de zwangerschap met zich meebrengt. Zo verdubbelt het risico op hoge bloeddruk en heb je een verviervoudigd risico op zwangerschapsdiabetes. 

 

Verhoogd risico zwangerschapsdiabetes
Wanneer je een verhoogd risico hebt op het krijgen van zwangerschapsdiabetes, dan wil je toch graag weten wat je er zelf aan kan doen om dat risico zo laag mogelijk te houden? Wanneer je namelijk eenmaal zwangerschapsdiabetes hebt meegemaakt, heb je een kans van 20-50% dat je binnen 5-10 jaar na je bevalling permanente diabetes ontwikkeld. En daar kom je niet meer vanaf. 

Ongewenste toename in gewicht of juist afvallen
Kom je meer in gewicht aan dan de bedoeling is? Of ben je tijdens een eerdere zwangerschap veel aangekomen en wil je dat tijdens je huidige zwangerschap voorkomen?
Ook kan het zijn dat je juist geen hap door je keel krijgt, waardoor je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt en zelfs afvalt.

Misselijkheid
Wanneer je last hebt van misselijkheid of zwangerschapsbraken, is het moeilijk om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Samen kijken we hoe je toch je voedingspatroon compleet kan maken. Wanneer het niet lukt om met reguliere voeding alle stoffen binnen te krijgen, kan ik je helpen met aanvullende drinkvoeding of dieetpoeders.

Obstipatie
Een ontzettend vervelende kwaal, waar je flink wat last van kan hebben. Ik bereken het vezelgehalte in je huidige voeding en geef adviezen hoe je de inname kan verhogen. Er zijn namelijk verschillende soorten vezels en het is aan te bevelen om van iedere soort voldoende binnen te krijgen. Daarbij moet je ook voldoende vocht tot je nemen, anders hebben de vezels een averechts effect en dat wil je niet!