Incipit Nova Vita: Het begin van een nieuw leven...

Diëtistenpraktijk Novita
 

Interessant !

Artikelen en links die de moeite waard zijn:

Effect gewichtsverlies voorafgaand aan vruchtbaarheidsbehandeling bewezen 
Het is nu wetenschappelijk bewezen in de LIFEstyle studie:

Leefstijlbegeleiding en gewichtsverlies VOORAFGAAND aan een vruchtbaarheidsbehandeling, geeft een verhoogde kans om op een natuurlijk manier zwanger te worden bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid en ernstig overgewicht (BMI > 29). 
De leefstijlbegeleiding was gericht op 5% gewichtsverlies. 
Bij de vrouwen die het leefstijlprogramma hadden doorlopen, was de kans op een zwangerschap even groot als de vrouwen die direct een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen.

Vrouwen die gezond eten meer succes bij IVF
Een gezonde uitgebalanceerde voeding heeft een positieve invloed op de ontwikkeling en rijping van een eicel, de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, de kans op innesteling en de celdelingen die plaatsvinden na bevruchting. Voeding en een gezond gewicht spelen dan ook een grote rol bij vruchtbaarheidsproblematiek en het succes van IVF, ICSI en IUI behandelingen. Voor een persoonlijk advies kun je contact met mij opnemen.

Metabolic Imprinting
Een lezing waar je enthousiast van wordt, van professor Hugo Heymans. Hierin wordt uitgelegd hoe een tekort aan voedingsstoffen in de baarmoeder kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten op latere leeftijd: door middel van metabolic imprinting en nutrigenomics (de invloed van voeding op de expressie van genen). Conclusie aan het einde van de lezing:
"Als je nu weet hoe belangrijk het is dat moeders en vaders goed gevoed zijn als ze samen een kind maken, dan kan je de toekomst van een kind een beetje beinvloeden. En dan kan je er voor zorgen dat het kind niet alleen langer leeft, maar ook langer gezond blijft". 

 

Gynaecoloog en hoogleraar pleit voor betere preconceptiezorg met o.a. veel aandacht voor voeding.
Het Erasmus Medisch Centrum heeft al sinds 2007 een gezond zwanger spreekuur voor mensen met verminderde vruchtbaarheid. De kans op zwangerschap stijgt al na 2 consulten met 60% !!

Je bent wat je eet, maar je bent vooral wat je moeder at.
Zeer waardevol onderzoek naar de gezondheid van hongerwinter baby's. Voorheen werd altijd gedacht dat in de hongerwinter van 1944-1945 perfect gezonde kinderen werden geboren. Dat de foetus als een soort parasiet alle stoffen van moeder inpikt die het nodig heeft. Inmiddels weten we wel beter.

Foetus "denkt" aan overleving op de korte termijn.
Interessante column van professor neurobiologie Dick Swaab over hoe de foetus zich in je baarmoeder aanpast aan niet ideale omstandigheden, ten koste van de gezondheid op lange termijn.

Healthy Womb Study Centre
Onderzoek naar de invloed van (niet zo ideale) omstandigheden in de baarmoeder op de groei en ontwikkeling van de foetus, en op de gezondheid van het kind op lange termijn.

Moedermelk doneren voor premature baby's 
Heb je als gezonde moeder wel wat moedermelk over? Doneer het dan aan de melkbank. Er is namelijk een onderzoek gestart waarbij er donormelk aan prematuur geboren baby's op de intensive care wordt gegeven. De melk wordt bij je thuis opgehaald door de melkboer! 

Rapport Gezondheidsraad Preconceptiezorg
De Gezondheidsraad is het adviesorgaan dat de regering voorlicht op het gebied van de volksgezondheid. In 2007 hebben zij een rapport uitgebracht waarin zij concluderen dat het wenselijk is om alle aanstaande ouders preconceptiezorg aan te bieden, onder andere op het gebied van voeding en leefstijl. 
Ik heb een stukje uit dit omvangrijke rapport gehaald.

Voedingsstoffen & zwangerschap
In de categorie "Hoor je het ook eens van een ander" hier een mooi artikel. Dit artikel maakt ook weer duidelijk waarom het nou zo belangrijk is om je lichaam optimaal van alle voedingsstoffen te voorzien, zowel voor de conceptie, als tijdens de zwangerschap. Het is weliswaar zo dat je lichaam tijdens de zwangerschap alles in werking zet om de foetus zo goed mogelijk van alle nutriënten te voorzien (o.a. door een verhoogde absorptie), maar hier zit nu eenmaal een limiet aan.