Incipit Nova Vita: Het begin van een nieuw leven...

Diëtistenpraktijk Novita
 

Als je nog twijfelt of je een afspraak wilt maken....

April 2013

Afgelopen week hoorde ik op een scholing over coeliakie dat steeds meer coeliakie patiënten zelf gaan dokteren met behulp van internet. Dat ze denken dat ze het glutenvrije dieet wel onder de knie hebben, door op internet te zoeken naar allerlei informatie. En dat je deze patiënten dan ook niet ziet op het diëtistisch spreekuur of slechts eenmalig.

Een zorgwekkende ontwikkeling! Een glutenvrij dieet is namelijk veel meer dan enkel je brood en je macaroni vervangen door een glutenvrije variant. En ik zal geen namen noemen, maar je zit tegenwoordig niet eens veilig als je alleen maar producten met het glutenvrije logo gebruikt. Zo voert Albert Heijn (oeps, nu heb ik toch een naam genoemd!) een eigen glutenvrij logo. Maar er worden regelmatig producten van AH teruggestuurd omdat deze te veel (> 20 mg gluten per kg product) gluten blijken te bevatten. Ondertussen hebben al heel veel coeliakie patiënten van de heerlijke “glutenvrije” eierkoeken van Appie lopen snoepen.

Hieronder een bescheiden opsomming van de onderwerpen die bij de diëtist aan bod komen. Als je overal het antwoord op weet, ben je een kei en mag je inderdaad weg blijven. Anders zou ik zeggen: kom alsjeblieft een keer (of 3 of 4 of 5) bij me langs.

Wat is coeliakie eigenlijk? Een intolerantie, een allergie, een auto-immuunziekte?
Klinische/lichamelijke kenmerken? En waarom reageert je lijf zo?
Is een glutenvrij dieet de enige behandeling? Of kan je een enzympil of enzymsupplementen nemen?
Moet je het dieet levenslang volgen?
Mag je smokkelen of moet je het strikt volgen?
Kan je niet gewoon alles met een glutenvrij logo eten? Koekjes, crackers, brood, etc.
Mag je je vriendje (tong)zoenen die net een pizza heeft gegeten?
Wat zijn de risico’s? Lange termijn complicaties? Aanverwante aandoeningen?
Heb je een gezonde BMI of groeicurve?
Slik je medicijnen die geheel glutenvrij zijn? En andere producten uit de drogisterij?
Wanneer is een voedingsmiddel glutenvrij? Betekent “glutenvrij” ook echt dat er 0% gluten in zitten?
Wat zijn van nature glutenvrije voedingsmiddelen?
Wat zijn alternatieven voor brood? Welk broodbeleg?
Mag je soep en vermicelli?
Mag je vlees, vleesmengsels? Kan je vlees bij de slager halen of liever in de supermarkt? Hoe zit het met kruiden?
Welke toetjes kan je nemen? Sausjes? Snoepjes? Dranken? Snacks?
Is speltbrood bij de bakker glutenvrij?
Krijg je genoeg voedingsstoffen binnen? Je elimineert brood en pasta, hoe krijg je dan genoeg ijzer, vitamine B1 en jodium binnen?
Hoe lees je een etiket?
Hoe zit het met wetgeving? Is een producent verplicht te vermelden “kan sporen van gluten bevatten” bij het risico op kruisbesmetting?
Tarwezetmeel, zetmeel, glutenvrij gemaakt tarwezetmeel, gemodificeerd zetmeel? Wat mag wel en wat niet?
Mag je dezelfde botervloot gebruiken als de overige gezinsleden zonder coeliakie? Broodrooster? Frituurpan? Hoe gebruik je de oven? En een heteluchtoven? Magnetron?
Hoe zit het met haver, boekweit, quinoa?
Hoe ga je je glutenvrije dieet volgen op vakantie, naar het buitenland?
Kan je alcohol drinken als je uitgaat en zo ja, wat dan? Bier? Cola uit een glas? Of toch beter uit een flesje?
Weet je waar gluten in zitten in non-food, zoals lijm, verf, postzegels, shampoo?
Kan je uit eten gaan en hoe pak je dat aan?