Werkwijze

Evidence based handelen

Op internet is er inmiddels een omvangrijke hoeveelheid informatie te vinden over voeding bij kinderwens, zwangerschap en kinderen. Grote nadeel hiervan is dat iedereen zomaar een website kan beginnen en dat iedereen artikelen en blogs mag schrijven. Het is vaak volledig onduidelijk of de gegeven voedingsadviezen een wetenschappelijke onderbouwing hebben.

De diëtisten van Novita werken volgens evidence-based practice. Dat wil zeggen: we baseren onze behandelingen op basis van het best beschikbare bewijs dat er op dit moment is. Dit bewijs kan komen van gedegen wetenschappelijk onderzoek (science based evidence), maar ook van ervaring die we in de loop der jaren in de praktijk hebben opgedaan (practice based evidence). Wanneer wij of een collega-dietist positieve ervaringen heeft met een bepaalde behandeling, zullen we kijken of dit bij een patiënt met vergelijkbare klachten ook positief zal uitpakken.

Maatwerk

Op datzelfde internet lees je vooral algemene voedingsadviezen, bijvoorbeeld dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon belangrijk is. Het is een algemene boodschap, een tikkeltje saai en je moet er zelf maar invulling aan geven. De diëtisten van Novita leveren maatwerk en komen niet met algemene lijstjes over wat je wel en niet mag eten. Als je dat zoekt, dan kan je beter een andere dietist zoeken. We leveren dus geen quick-fix. Op internet zijn genoeg algemeen geldende adviezen te vinden. Alleen, geen mens is hetzelfde. Iedereen is anders. Dus ook voedingsadviezen kan je niet voor een hele bevolking voorschrijven. 

Consulten

Uit bovenstaande vloeit voort dat we veel waarde hechten aan een goed en uitgebreid intakegesprek van 60 minuten. Tijdens dat eerste gesprek zullen we vooral veel uitvragen en veel over jou (of je kindje) willen weten. Wat is de geschiedenis, zowel medisch als sociaal? Wat heb je zelf al eerder geprobeerd? Welke testen zijn er eventueel geweest bij huisarts of ziekenhuis? Het komt dan ook vaak (meestal) voor dat we tijdens het eerste gesprek nog niet meteen beginnen met het behandelplan of voedingsadvies. Dat komt dan tijdens de vervolgconsulten (30-45 minuten) aan de orde. Ook hier geldt weer: als je meteen na het 1e gesprek met een kant-en-klaar advies naar huis wilt, dan kunnen wij je helaas niet helpen.

Privacyverklaring

Privacyverklaring Novita